10 SEPTEMBER 2021. - Besluit van de Vlaamse Regering over de voorwaarden voor digitaal of hybride vergaderen voor de organen van de lokale besturen

Rechtsgronden

Dit besluit is gebaseerd op:

- het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, artikel 20, derde lid, gewijzigd bij het decreet van 16 juli 2021 artikel 54, tweede lid, toegevoegd bij het decreet van 16 juli 2021, artikel 74, artikel 83, eerste lid, artikel 110, tweede lid, gewijzigd bij het decreet van 16 juli 2021, artikel 126, eerste lid, artikel 129, eerste lid, artikel 517, artikel 521, artikel 538, eerste lid en artikel 542.

Vormvereisten

De volgende vormvereisten zijn vervuld:

- De Inspectie van Financiën heeft advies gegeven op 16 november 2020.

- De Raad van State heeft advies nr. 69.959/1/V gegeven op 9 augustus 2021, met toepassing van artikel 84, § 1, eerste lid, 2°, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973.

Initiatiefnemer

Dit besluit wordt voorgesteld door de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

Na beraadslaging,

DE VLAAMSE REGERING BESLUIT:

Artikel 1. Als de gemeenteraad, de gemeenteraadscommissie, de raad voor maatschappelijk welzijn of de districtsraad op digitale wijze vergadert conform artikel 20, 74 of 126 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, wordt onder openbaar als vermeld in artikel 28 van het voormelde decreet, een vergadering in een digitale omgeving verstaan die de bevolking op afstand via een audiovisuele liveverbinding kan volgen.

Een vergadering als vermeld in het eerste lid, kan doorgaan als al de volgende voorwaarden zijn vervuld:

  1. ieder lid heeft afzonderlijk digitaal toegang tot de beraadslaging en de stemming;

  2. de leden zijn zichtbaar en hoorbaar herkenbaar op een wijze waardoor hun identiteit kan worden vastgesteld;

  3. de voorzitter is in staat om de orde te handhaven;

  4. bij een stemming over een onderwerp waarvoor geen geheime stemming is voorgeschreven, maakt ieder lid dat aan de vergadering deelneemt, zijn stem uitdrukkelijk kenbaar. De voorzitter controleert de authenticiteit van de uitgebrachte stem en maakt de uitslag onmiddellijk bekend. Bij een geheime stemming wordt de stemming op zodanige digitale wijze georganiseerd dat de voorzitter de authenticiteit van de uitgebrachte stem kan controleren, waarbij een geheime stem niet herleid kan worden tot het lid dat de stem heeft uitgebracht. De voorzitter maakt de uitslag onmiddellijk bekend.

    Art. 2. Het college van burgemeester en schepenen, het vast bureau of het districtscollege kan op digitale wijze vergaderen conform...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT