10 JUNI 2022. - Decreet tot wijziging van het Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013, wat betreft de uitvoering van de Visienota Lokaal Onroerenderfgoedbeleid en de toekenning van beboetingsbevoegdheid aan de gewestelijke beboetingsentiteit (1)

Het VLAAMS PARLEMENT heeft aangenomen en Wij, REGERING, bekrachtigen hetgeen volgt:

Decreet tot wijziging van het Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013, wat betreft de uitvoering van de Visienota Lokaal Onroerenderfgoedbeleid en de toekenning van beboetingsbevoegdheid aan de gewestelijke beboetingsentiteit

HOOFDSTUK 1. - Inleidende bepaling

Artikel 1. Dit decreet regelt een gewestaangelegenheid.

HOOFDSTUK 2. - Wijzigingen van het Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013

Art. 2. In artikel 2.1 van het Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013, gewijzigd bij de decreten van 15 juli 2016 en 13 juli 2018, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  1. er wordt een punt 27° /1 ingevoegd, dat luidt als volgt:

    "27° /1 gewestelijke entiteit: de gewestelijke entiteit, vermeld in artikel 16.1.2, 4°, van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid;";

  2. punt 29° wordt vervangen door wat volgt:

    "29° inspecteur Onroerend Erfgoed: een personeelslid als vermeld in artikel 11.3.4/1, dat belast is met de uitvoering van de handhaving van de regelgeving over onroerend erfgoed op het grondgebied van het Vlaamse Gewest of een gedeelte ervan;";

  3. punt 34° wordt vervangen door wat volgt:

    "34° landschapsatlas: de inventaris van de landschappelijke gehelen met erfgoedwaarde;".

    Art. 3. In hoofdstuk 4 van hetzelfde decreet, gewijzigd bij de decreten van 15 juli 2016 en 13 juli 2018, wordt voor artikel 4.1.1 een opschrift ingevoegd, dat luidt als volgt:

    "Afdeling 1. Vaststelling van inventarissen".

    Art. 4. Artikel 4.1.1 van hetzelfde decreet wordt vervangen door wat volgt:

    "Art. 4.1.1. De Vlaamse Regering kan de volgende inventarissen geheel of gedeeltelijk vaststellen:

  4. de landschapsatlas;

  5. de inventaris van archeologische zones;

  6. de inventaris van bouwkundig erfgoed;

  7. de inventaris van landschappelijk erfgoed.

    De Vlaamse Regering kan de inventarissen, vermeld in het eerste lid, 3° en 4°, alleen vaststellen als die geen betrekking hebben op het grondgebied van een erkende onroerenderfgoedgemeente.

    In afwijking van het eerste lid kan een erkende onroerenderfgoedgemeente voor het eigen grondgebied de inventarissen, vermeld in het eerste lid, 3° en 4°, geheel of gedeeltelijk vaststellen en voor handelingen aan bepaalde onroerende goederen die in de voormelde inventarissen opgenomen zijn toelatingsplichten opleggen. De Vlaamse Regering bepaalt een limitatieve lijst van mogelijke toelatingsplichtige handelingen zonder dat deze betrekking mogen hebben op de wijze van landbouwexploitatie en teeltkeuze.

    Als de erkenning van de onroerenderfgoedgemeente wordt ingetrokken, vervallen de toelatingsplichten, vermeld in het derde lid, vanaf de dag die volgt op de dag van de bekendmaking van de intrekking van de erkenning van de onroerenderfgoedgemeente in het Belgisch Staatsblad.".

    Art. 5. In hoofdstuk 4 van hetzelfde decreet, gewijzigd bij de decreten van 15 juli 2016 en 13 juli 2018, wordt tussen artikel 4.1.2 en artikel 4.1.3 een opschrift ingevoegd, dat luidt als volgt:

    "Afdeling 2. Procedure voor de vaststelling van een inventaris door de Vlaamse Regering".

    Art. 6. Artikel 4.1.3 van hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 13 juli 2018, wordt vervangen door wat volgt:

    "Art. 4.1.3. De Vlaamse Regering onderwerpt de vast te stellen inventaris aan een openbaar onderzoek van zestig dagen. Dat openbaar onderzoek wordt minstens op de volgende wijzen aangekondigd:

  8. door een bericht op een duidelijk zichtbare plaats in elke gemeente waar een onroerend goed ligt, dat opgenomen is in de vast te stellen inventaris;

  9. door een bericht op de website van elke gemeente waar een onroerend goed ligt, dat opgenomen is in de vast te stellen inventaris;

  10. door een bericht in het Belgisch Staatsblad;

  11. door een berichtgeving met een breed bereik in het Vlaamse Gewest;

  12. door een bericht op de website van het agentschap te publiceren.

    De berichten, vermeld in het eerste lid, bevatten minstens al de volgende informatie:

  13. het voorwerp van het openbaar onderzoek;

  14. de begin- en einddatum van het openbaar onderzoek;

  15. de wijze waarop de inventaris geraadpleegd kan worden;

  16. de wijze waarop opmerkingen en bezwaren over feitelijkheden kunnen worden ingediend.

    Tijdens het openbaar onderzoek:

  17. kan de inventaris, vermeld in het eerste lid, geraadpleegd worden;

  18. kunnen opmerkingen en bezwaren over feitelijkheden worden ingediend.

    De opmerkingen en bezwaren kunnen uiterlijk de laatste dag van de termijn die is opgenomen in het bericht, ingediend worden.

    Er moet geen rekening worden gehouden met opmerkingen en bezwaren die te laat zijn ingediend.

    De Vlaamse Regering wint over de inventaris en over de opmerkingen en bezwaren afkomstig van het openbaar onderzoek advies in bij de Vlaamse Commissie Onroerend Erfgoed. Dat advies wordt uitgebracht binnen een vervaltermijn van dertig dagen, die ingaat op de dag na de dag waarop de Vlaamse Commissie Onroerend Erfgoed de adviesvraag heeft ontvangen. Als deze termijn wordt overschreden, mag aan de adviesvereiste worden voorbijgegaan. De Vlaams Regering kan de termijn van dertig dagen één keer verlengen met dertig dagen op verzoek van de Vlaamse Commissie Onroerend Erfgoed.

    De Vlaamse Regering beslist na het advies van de Vlaamse Commissie Onroerend Erfgoed over de vaststelling.

    De Vlaamse Regering kan de nadere regels voor de vaststelling van de inventarissen, het openbaar onderzoek en het advies van de Vlaamse Commissie Onroerend Erfgoed bepalen.".

    Art. 7. In artikel 4.1.4 van hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 13 juli 2018, wordt het woord "actualiseren" vervangen door het woord "wijzigen".

    Art. 8. In artikel 4.1.5 van hetzelfde decreet, wordt het woord "ambtenaren" vervangen door het woord "personeelsleden".

    Art. 9. Aan artikel 4.1.6, eerste lid, van hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 13 juli 2018, wordt een punt 4° toegevoegd, dat luidt als volgt:

    "4° in het geval van de inventarissen, vermeld in artikel 4.1.1, eerste lid, 1°, 3° en 4°, de erfgoedwaarden.".

    Art. 10. Artikel 4.1.7 van hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 13 juli 2018, wordt vervangen door wat volgt:

    "Art. 4.1.7. Alle onroerende goederen die opgenomen zijn in een vastgestelde inventaris als vermeld in artikel 4.1.1 worden op een publiek te raadplegen GIS-laag ontsloten. De Vlaamse Regering kan de nadere regels daarvoor bepalen.

    Het vaststellingsbesluit wordt bij uittreksel in het Belgisch Staatsblad bekendgemaakt.".

    Art. 11. In hoofdstuk 4 van hetzelfde decreet, gewijzigd bij de decreten van 15 juli 2016 en 13 juli 2018, wordt tussen artikel 4.1.7 en 4.1.8 een afdeling 3 ingevoegd, die luidt als volgt:

    "Afdeling 3. Procedure voor de vaststelling van een inventaris door een onroerenderfgoedgemeente".

    Art. 12. In hetzelfde decreet, het laatst gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 19 juli 2019, bekrachtigd bij het decreet van 3 juli 2020, wordt in afdeling 3, ingevoegd bij artikel 11, een artikel 4.1.7/1 ingevoegd, dat luidt als volgt:

    "Art. 4.1.7/1. De erkende onroerenderfgoedgemeente brengt voorafgaand aan het openbaar onderzoek de zakelijkrechthouders van de onroerende goederen waarvoor toelatingsplichten als vermeld in artikel 4.1.1, derde lid, zijn opgelegd in de vast te stellen inventaris, schriftelijk op de hoogte.".

    Art. 13. In hetzelfde decreet, het laatst gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 19 juli 2019, bekrachtigd bij het decreet van 3 juli 2020, wordt in dezelfde afdeling 3 een artikel 4.1.7/2 ingevoegd, dat luidt als volgt:

    "Art. 4.1.7/2. De erkende onroerenderfgoedgemeente onderwerpt de vast te stellen inventaris aan een openbaar onderzoek van zestig dagen. Dat openbaar onderzoek wordt minstens op de volgende wijzen aangekondigd:

  19. door een bericht in de erkende onroerenderfgoedgemeente op een duidelijk zichtbare plaats;

  20. door een bericht op de website van de erkende onroerenderfgoedgemeente;

  21. door een bericht in het Belgisch Staatsblad;

  22. door een berichtgeving met een breed bereik op het grondgebied van de erkende onroerenderfgoedgemeente.

    De berichten, vermeld in het eerste lid, bevatten minstens al de volgende informatie:

  23. het voorwerp van het openbaar onderzoek;

  24. de begin- en einddatum van het openbaar onderzoek;

  25. de wijze waarop de inventaris geraadpleegd kan worden;

  26. de wijze waarop opmerkingen en bezwaren kunnen worden ingediend.

    Tijdens het openbaar onderzoek:

  27. kan de inventaris, vermeld in het eerste lid, geraadpleegd worden;

  28. kunnen opmerkingen en bezwaren worden ingediend.

    De opmerkingen en bezwaren kunnen uiterlijk de laatste dag van de termijn, die is opgenomen in het bericht, ingediend worden.

    Er moet geen rekening worden gehouden met opmerkingen en bezwaren die te laat ingediend werden.

    De erkende onroerenderfgoedgemeente wint over de inventaris en de opmerkingen en bezwaren die afkomstig zijn van het openbaar onderzoek advies in bij de gemeentelijke adviesraad voor onroerend erfgoed die is erkend door de gemeenteraad. Dat advies wordt uitgebracht binnen een vervaltermijn van dertig dagen, die ingaat op de dag na de dag waarop de gemeentelijke adviesraad voor onroerend erfgoed de adviesvraag heeft ontvangen. Als deze termijn wordt overschreden, mag aan de adviesvereiste worden voorbijgegaan. De erkende onroerenderfgoedgemeente kan de termijn van dertig dagen één keer verlengen met dertig dagen op verzoek van de voormelde gemeentelijke adviesraad voor onroerend erfgoed.

    De erkende onroerenderfgoedgemeente beslist na het advies van de gemeentelijke adviesraad voor onroerend erfgoed over de vaststelling van de inventaris.

    De Vlaamse Regering kan de nadere regels bepalen voor de vaststelling van de inventarissen en het openbaar onderzoek.".

    Art. 14. In hetzelfde decreet, het laatst gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 19 juli 2019, bekrachtigd bij het decreet van 3 juli 2020, wordt in dezelfde afdeling 3 een artikel 4.1.7/3 ingevoegd, dat luidt als volgt:

    "Art. 4.1.7/3. De erkende...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT