10 JUNI 2022. - Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne en het besluit van de Vlaamse Regering van 12 december 2008 tot uitvoering van titel XVI van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, wat betreft vast en tijdelijk opgestelde zendantennes voor elektromagnetische golven tussen 100 kHz en 300 GHz

Rechtsgrond

Dit besluit is gebaseerd op:

- het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, artikelen 5.4.1, ingevoegd bij het decreet van 25 april 2014 en artikel 16.1.2, 1°, en 16.4.27, derde lid, het laatst gewijzigd bij het decreet van 8 juni 2018.

Vormvereisten

De volgende vormvereisten zijn vervuld:

- De Inspectie van Financiën heeft advies gegeven op 31 maart 2021

- Op 5 mei 2021 werd het advies van de Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen (Minaraad) gevraagd. Op 21 mei 2021 heeft de Minaraad laten weten dat ze geen advies zou uitbrengen.

- Op 5 mei 2021 werd het advies van de strategische adviesraad Ruimtelijke Ordening - Onroerend Erfgoed (SARO) gevraagd. Op 26 mei 2021 liet de SARO weten dat ze geen strategische bemerkingen wenste te formuleren bij voorliggend besluit.

- Op 6 mei 2021 werd het advies van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) gevraagd. Op 25 mei 2021 heeft de SERV laten weten dat ze geen advies zou geven.

- Op 6 mei 2021 werd het advies van de Vlaamse Raad voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin (Vlaamse Raad WVG) gevraagd. Op 25 mei 2021 heeft laten weten geen advies te geven.

- Over dit ontwerp van besluit werd een publieke consultatie gehouden, conform de bepalingen van artikel 5.4.4 in het DABM van 5 mei 2021 tot 13 juni 2021.

- De Raad van State heeft advies 70.700/1 gegeven op 11 januari 2022, met toepassing van artikel 84, eerste lid, 2°, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973.

- De Vlaamse Toezichtscommissie heeft advies 2022/30 gegeven op 19 april 2022.

- De Raad van State heeft advies 71.564/1, na een vraag voor spoedeisende behandeling, gegeven op 1 juni 2022, met toepassing van artikel 84, eerste lid, 3°, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973.

Motivering

Dit besluit is gebaseerd op het volgende motief:

* Technologische ontwikkelingen voor mobiele telecommunicatie zorgen ervoor dat de huidige wetgeving, opgenomen in titel II van het VLAREM, moet worden aangepast.

Motivering spoedeisend advies Raad van State

Er is een verzoek om spoedbehandeling ingediend, gemotiveerd door de omstandigheid dat:

Uitvoering herstel- en veerkrachtplan voor België

In het uitvoeringsbesluit van de Raad van de Europese Unie (2021/0169) betreffende de goedkeuring van de beoordeling van het herstel- en veerkrachtplan voor België zijn bepalingen opgenomen over de aanpassing van de normering van vast en tijdelijk opgestelde zendantennes.

In dit besluit wordt aangegeven de wijziging van de respectieve wettelijke kaders over stralingsnormen, aanpassing en inwerkingtreding van de respectieve wetgevingskader van het Vlaamse Gewest, het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest en het Waalse Gewest, nodig zijn als dit noodzakelijk wordt geacht en wordt aanbevolen door de relevante comités, om de 5G uitrol voor particulier en industrieel gebruik mogelijk te maken. De einddatum voor het in voege zijn van de aanpassing van de normering van vast en tijdelijk opgestelde zendantennes wordt in dit plan vastgesteld op het derde kwartaal van 2022.

Gedeeltelijke omzetting Europese richtlijn 2018/1972/EU

Het ontwerpbesluit bevat ook de gedeeltelijke omzetting van de Europese richtlijn 2018/1972/EU, artikel 57, lid 1. Onderdeel hiervan is de rapportering aan Europa van de uitrol en een aantal eigenschappen van SAWAP's (small cell antennes) in Vlaanderen. De ontwerpteksten bevatten daarom bepalingen die een kennisgeving voor dit type zendantenne vereisen. Zonder die kennisgeving is de tijdige rapportering aan Europa niet mogelijk. De volgende rapportering van de SAWAP's aan Europa zou zo snel mogelijk moeten plaatsvinden.

Aanpassingen omwille van technologische evolutie

Zoals opgenomen in de motivering van het besluit is de aanpassing van de huidige normering van vast en tijdelijk opgestelde zendantennes noodzakelijk omwille van de technische evolutie van draadloze netwerken.

De veiling van de frequenties, georganiseerd door het BIPT (Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie, die voor oa. 5G gebruikt worden, vindt plaats in juni. De telecomoperatoren plannen na de toekenning van de frequenties om de 5G uitrol naar verwachting nog deze zomer te starten. Zonder de technische aanpassing aan de normering van vast en tijdelijk opgestelde zendantennes is de uitrol tot een kwaliteitsvol 5G netwerk niet haalbaar.

Reden hiervoor is dat huidige zendantennes gebruik maken van Dynamic Spectrum Sharing. Dat wil zeggen dat de antenne kan wisselen tussen verschillende technologieën zoals 4G en 5G. De huidige normering van vast en tijdelijk opgestelde zendantennes zou de blootstelling sterk overschatten omdat deze antennes volgens de definitie voor een vast opgestelde zendantenne moeten ingevoerd worden als aparte antennes, terwijl het in de praktijk om ofwel een 4G ofwel een 5G antenne gaat.

Dekkingseisen BIPT

De telecomoperatoren zijn, na het verkrijgen van de frequenties in de veiling, gebonden aan de dekkingseisen, die het percentage van het grondgebied waar een aantal van de beschikbare 5G frequenties beschikbaar moeten zijn, vastleggen. Operatoren zijn daardoor verplicht om zo snel mogelijk te starten met de uitrol om tijdig aan die dekkingseisen te kunnen voldoen (voor 700 MHz-antennes is de dekkingsvereiste na één jaar al 70% bv.).

Om die 70 % dekking te kunnen halen, één jaar na de veiling die in juni voorzien is, is het nodig dat de operatoren snel na de veiling conformiteitsattesten volgens de nieuwe normering kunnen aanvragen. Anders is het tijdspad, opgelegd door de dekkingsvereisten van het BIPT niet haalbaar.

Administratieve lasten

Om een kwaliteitsvol netwerk te kunnen uitrollen, zullen operatoren na inwerkingtreding van de nieuwe wetgeving voor dezelfde vast opgestelde zendantennes opnieuw een conformiteitsattest moeten aanvragen.

Volgens de huidige norm per antenne moet in de aanvraag voor een conformiteitsattest voor elke gebruikte technologie in een frequentieband een aparte antenne ingevoerd worden. In de praktijk kan zo'n antenne echter maar één technologie tegelijk uitzenden met het maximaal vermogen. Door de huidige norm per antenne (die ook per technologie is) zou daardoor de blootstelling sterk overschat worden waardoor de operatoren minder zendvermogen kunnen gebruiken.

De Raad van State heeft advies 71.564/1 gegeven op 1 juni 2022, met toepassing van artikel 84, § 1, eerste lid, 3°, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973.

Juridisch kader

Dit besluit sluit aan bij de volgende regelgeving:

- Richtlijn (EU) 2018/1972 van het Europees Parlement en de Raad van 11 december 2018 tot vaststelling van het Europees wetboek voor elektronische communicatie;

- Uitvoeringsverordening (EU) 2020/1070 van de Commissie van 20 juli 2020 tot vaststelling van de kenmerken van draadloze toegangspunten met klein bereik krachtens artikel 57, lid 2, van Richtlijn (EU) 2018/1972 van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van het Europees wetboek voor elektronische communicatie;

- De wet van 12 juli 1985 betreffende de bescherming van de mens en van het leefmilieu tegen de schadelijke effecten en de hinder van niet-ioniserende stralingen, infrasonen en ultrasonen.

Initiatiefnemer

Dit besluit wordt voorgesteld door de Vlaamse minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme.

Na beraadslaging,

DE VLAAMSE REGERING BESLUIT:

HOOFDSTUK 1. - Wijzigingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne

Artikel 1. In artikel 1.1.2 van het besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne, het laatst gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 8 januari 2021, worden in de DEFINITIES ELEKTROMAGNETISCHE GOLVEN (hoofdstuk 2.14 en 6.10) de volgende wijzigingen aangebracht:

  1. punt 3° wordt vervangen door wat volgt:

    "3° gemiddeld effectief isotroop uitgestraald vermogen (EIRP): het gemiddelde vermogen over een willekeurige periode van dertig minuten dat aan de zendantenne wordt geleverd, vermenigvuldigd met de maximale antennewinst ten opzichte van een isotrope zendantenne;";

  2. punt 6° wordt vervangen door wat volgt:

    "6° zendantenne: een element dat elektromagnetische golven uitzendt met een frequentie tussen 100 kHz en 300 GHz;";

  3. punt 7° wordt vervangen door wat volgt:

    "7° vast opgestelde zendantenne: een zendantenne met een bepaalde frequentie die op permanente wijze op een vaste drager geplaatst wordt;";

  4. punt 11° wordt vervangen door wat volgt:

    "11° Egem, 30 min: gemiddelde (RMS) elektrische veldsterkte...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT