10 APRIL 2020. - Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het Vergunningsbesluit van 22 november 2013, wat betreft de bestuurlijke weerbaarheid en transparantie van organisatoren, en tot wijziging van het Subsidiebesluit van 22 november 2013, wat betreft verplichtingen in het kader van de subsidies

Rechtsgronden

Dit besluit is gebaseerd op:

- het decreet van 20 april 2012 houdende de organisatie van kinderopvang van baby's en peuters, artikel 6, § 1, 5°, en § 5, eerste lid, artikel 7, tweede lid en artikel 12, § 1, tweede lid.

Vormvereisten

De volgende vormvereisten zijn vervuld:

- De Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, heeft zijn akkoord gegeven op 2 maart 2020.

- Er is een verzoek om spoedbehandeling ingediend, gemotiveerd door de omstandigheid dat er voor de betrokken organisaties vóór 1 april 2020 duidelijkheid moet worden gecreëerd over deze nieuwe regelgeving, aangezien bij gebrek hieraan de huidige voorwaarden en subsidiemodaliteiten opgenomen in het Subsidiebesluit van 22 november 2013 op 1 april 2020 ingaan. Er vallen namelijk enkele inhoudelijke subsidievoorwaarden (werken met werknemers en rechtspersoonlijkheid met sociaal oogmerk hebben) weg die normaal vanaf 1 april 2020 zouden gelden en die voor de betrokken organisatoren een bepaalde kost en/of een aanpassing van de werking zouden betekenen. Het is dus noodzakelijk dat zij zo snel mogelijk en in elk geval vóór 1 april 2020 duidelijkheid hebben.

De Raad van State heeft advies 67.152/1 gegeven op 30 maart 2020, met toepassing van artikel 84, § 1, eerste lid, 3°, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973.

Initiatiefnemer

Dit besluit wordt voorgesteld door de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding.

Na beraadslaging,

DE VLAAMSE REGERING BESLUIT:

HOOFDSTUK 1. - Wijzigingen van het Vergunningsbesluit van 22 november 2013

Artikel 1. In artikel 1, eerste lid van het Vergunningsbesluit van 22 november 2013 wordt een punt 9° ingevoegd:

"9° agentschap: het intern verzelfstandigd agentschap, opgericht bij het decreet van 30 april 2004 tot oprichting van het intern verzelfstandigd agentschap met rechtspersoonlijkheid Opgroeien regie.".

Art. 2. Artikel 7 van hetzelfde besluit wordt opgeheven.

Art. 3. Artikel 53 van hetzelfde besluit wordt vervangen door wat volgt:

"Art. 53. De organisator zorgt voor bestuurlijke weerbaarheid en transparantie.

De organisator die georganiseerd is als feitelijke vereniging of maatschap, heeft in het kader van de verplichting, vermeld in het eerste lid, de opdracht om een samenwerkingsovereenkomst te sluiten.

De organisator met meer dan achttien vergunde kinderopvangplaatsen heeft in het kader van de verplichting, vermeld in het eerste lid, minstens de volgende opdrachten:

  1. de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT