1 MEI 2022. - Koninklijk besluit tot goedkeuring van het beheerscontract van de naamloze vennootschap van publiek recht met sociale doeleinden 'Paleis voor Schone Kunsten'

FILIP, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 7 mei 1999 houdende oprichting van Paleis voor Schone Kunsten in de vorm van een naamloze vennootschap van publiek recht met sociale doeleinden en tot wijziging van de wet van 30 maart 1995 betreffende de netten voor distributie voor omroepuitzendingen en de uitoefening van televisie-omroepactiviteiten in het tweetalig gebied Brussel-Hoofstad, artikel 13;

Gelet op het advies van de Inspecteur van Financiën, gegeven op 10 maart 2022;

Gelet op de akkoordbevinding van de Staatssecretaris voor Begroting, gegeven op 22 maart 2022;

Gelet op de vrijstelling van een impactanalyse op basis van artikel 8, § 1, 4°, van de wet van 15 december 2013 houdende diverse bepalingen inzake administratieve vereenvoudiging;

Op de voordracht van de Minister van de Federale Culturele Instellingen en op advies van de in Raad vergaderde Ministers,

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1. Het beheerscontract gesloten tussen de Staat en de naamloze vennootschap van publiek recht met sociale doeleinden "Paleis voor Schone Kunsten", opgenomen in bijlage bij dit besluit, wordt goedgekeurd.

Art. 2. Dit besluit en zijn bijlage treden in werking de dag van hun publicatie in het Belgische Staatsblad.

Art. 3. De Staatssecretaris bevoegd voor de federale culturele instellingen is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 1 mei 2022.

FILIP

Van Koningswege :

De Eerste Minister,

A. DE CROO

De Staatssecretaris belast met de Federale culturele instellingen,

M. MICHEL

Bijlage bij het koninklijk besluit van 1 mei 2022 tot goedkeuring van het beheerscontract van de naamloze vennootschap van publiek recht met sociale doeleinden "Paleis voor Schone Kunsten"

Beheersovereenkomst tussen de Belgische Staat en het Paleis voor Schone Kunsten

Tussen de Belgische staat, vertegenwoordigd door de Staatssecretaris belast met de Federale Culturele Instellingen,

hierna de "Staat",

enerzijds

en

De naamloze vennootschap van publiek recht met sociale doeleinden « Paleis voor Schone Kunsten », waarvan de zetel gevestigd is te 1000 Brussel, Ravensteinstraat 23, hier vertegenwoordigd door Isabelle MAZZARA, voorzitster van de Raad van Bestuur, hierna de "Vennootschap"

anderzijds

  1. De Vennootschap werd opgericht door de wet van 7 mei 1999 houdende oprichting van het Paleis voor Schone Kunsten in de vorm van een naamloze vennootschap van publiek recht met sociale doeleinden en tot wijziging van de wet van 30 maart 1995 betreffende de netten voor distributie voor omroepuitzendingen en de uitoefening van televisieomroepactiviteiten in het tweetalig gebied Brussel-Hoofdstad.

    Deze wet is in werking getreden op 25 augustus 2000, ingevolge de bekendmaking in het Belgisch Staatsblad van het koninklijk besluit van 1 maart 2000.

    Haar statuten werden vastgelegd bij koninklijk besluit van 19 december 2001 (Belgisch Staatsblad van 11 januari 2002), genomen in uitvoering van de voormelde wet.

  2. Het artikel 13 van de voormelde wet van 7 mei 1999 voorziet in het sluiten van een beheersovereenkomst tussen de Vennootschap en de Staat.

    Een eerste beheersovereenkomst, goedgekeurd bij koninklijk besluit van 2 december 2002 (Belgisch Staatsblad van 21 december 2002), is in werking getreden op 21 december 2002.

    Een tweede beheersovereenkomst, goedgekeurd bij koninklijk besluit van 22 december 2009 (Belgisch Staatsblad van 28 december 2009), is in werking getreden op 28 december 2009.

    Een derde beheersovereenkomst, goedgekeurd bij koninklijk besluit van 26 mei 2016 (Belgisch Staatsblad van 17 juni 2016), is in werking getreden op 17 juni 2016.

    Krachtens het voormelde artikel 13 moet deze overeenkomst ten minste de volgende aangelegenheden regelen:

    1. De modaliteiten volgens dewelke de openbare dienstverlening van de vennootschap, zoals vermeld in artikel 3, § 1, 1°, zal verzekerd worden.

    2. de beschrijving van de grote lijnen en accenten inzake culturele programmatie;

    3. de vaststelling, de berekening, de voorwaarden en modaliteiten van betaling van de eventuele toelagen ten laste van de Algemene Uitgavenbegroting van de Federale Staat;

    4. de manier waarop de financiële belangen van de Federale Staat worden gewaarborgd;

    5. de verplichtingen inzake intern en extern toezicht;

    6. de wijze waarop een meertalige dienstverlening aan het cliënteel en aan de partners van de vennootschappen zal verzekerd worden;

    7. lange termijn overeenkomsten met de vennootschappen, groeperingen, verenigingen en instellingen die actief deelnemen aan de verwezenlijking van het maatschappelijk doel.

  3. De Vennootschap voert een actief beleid dat erop gericht is de toegang tot de verschillende artistieke disciplines die in het Paleis voor Schone Kunsten worden voorgesteld, te vergemakkelijken, rekening houdend met de diversiteit van de bevolking die in België leeft. Zij streeft met name naar vernieuwing en verbreding van het publiek waarop zij zich richt.

  4. De Vennootschap ziet erop toe dat activiteiten die buiten haar opdrachten van openbare dienstverlening vallen, geen afbreuk doen aan de goede uitvoering van deze opdrachten.

    Derhalve wordt het volgende overeengekomen:

    TITEL I. - Voorwerp van de beheersovereenkomst

    Art. 1. Deze beheersovereenkomst heeft als doel, overeenkomstig artikel 13, § 1, 1° van voornoemde wet van 7 mei 1999, de respectieve rechten en plichten van de Staat en de Vennootschap te regelen. Deze rechten en plichten verduidelijken onder welke voorwaarden de door de Staat aan de Vennootschap toevertrouwde taken van openbare dienstverlening moeten worden uitgevoerd.

    TITEL II. - Algemene bepalingen

    Art. 2. De bepalingen onder deze titel zijn van toepassing op de opdrachten bepaald in hoofdstuk I en II van Titel III van onderhavig contract.

    Art. 3. De Vennootschap verzekert de communicatie en de promotie van de manifestaties die georganiseerd worden in het Paleis voor Schone Kunsten.

    De contacten met het publiek - in welke vorm dan ook - vinden in elk geval minstens plaats in het Nederlands en in het Frans. De personeelsleden die in contact staan met het publiek, hetzij rechtstreeks, hetzij via de communicatiekanalen, zijn beschikbaar om het publiek in deze talen te ontvangen en te informeren. Er wordt speciale aandacht besteed aan de digitale toegankelijkheid.

    Art. 4. De Vennootschap besteedt bijzondere aandacht aan het onthaal en het comfort van het publiek.

    Daartoe stelt zij hen een cafetaria, een restaurant en bars ter beschikking tijdens de pauzes, evenals een bookshop, behalve als vastgesteld wordt dat dit economisch gezien niet haalbaar is.

    Art. 5. De Vennootschap organiseert een eigen professionele kaartverkoop en maakt hiertoe gebruik van de meest geavanceerde technieken.

    Art. 6. De Vennootschap verbindt zich ertoe te zorgen voor uitrusting voor de scène, tentoonstellingen, onderhoud en communicatie die aan de hedendaagse kwaliteits- en toegankelijkheidsnormen voldoen.

    Art. 7. De Vennootschap respecteert de wettelijke en reglementaire normen met betrekking tot de veiligheid van het publiek, het personeel, de artiesten en de kunstwerken uit collecties. Bovendien sluit zij ad hoc verzekeringscontracten af.

    Art. 8. De Vennootschap mag in geen enkel geval het gebouw ter beschikking stellen van een natuurlijke persoon, een rechtspersoon of een groepering van welke aard ook die zich op een manifeste manier vijandig toont tegenover de rechten en vrijheden die worden gegarandeerd door de Conventie van 4 november 1950 ter bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden, zoals goedgekeurd door de wet van de 13 mei 1955, en door de aanvullende protocollen bij deze conventie die van toepassing zijn in België.

    De Vennootschap kan de terbeschikkingstelling van haar infrastructuur aan derden weigeren wanneer dit een ernstig risico inhoudt voor de veiligheid van het publiek, het personeel, de artiesten of de kunstwerken.

    Art. 9. De Vennootschap verbindt zich ertoe een culturele, artistieke, professionele en technische referentie te zijn.

    In overeenstemming met de bestemming van het Paleis als cultureel en artistiek centrum, draagt de Vennootschap er zorg voor dat de culturele programmering coherent is en dat het geheel van de voorgestelde activiteiten de geest van die programmering naleven.

    Art. 10. De verbintenissen die de Vennootschap in het kader van deze beheersovereenkomst aangaat, blijven rechtstreeks gekoppeld aan de financiële middelen waarover zij beschikt en met name aan de toelagen die haar worden toegekend voor de uitvoering van haar opdrachten.

    TITEL III. - Dienstverlenende opdrachten en aanvullende opdrachten

    HOOFDSTUK I. - Dienstverlenende opdrachten

    Art. 11. Overeenkomstig artikel 3, § 1, van voornoemde wet van 7 mei 1999 heeft de Vennootschap als doel zich actief in te zetten voor het opzetten, uitwerken en uitvoeren, bij voorkeur op de site van het Paleis voor Schone Kunsten maar ook buiten haar site om haar activiteit volledig en met coherentie te kunnen organiseren, van een multidisciplinaire en geïntegreerde culturele programmering die bijdraagt tot de Europese en internationale uitstraling van het federale België, de Gemeenschappen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

    Deze opdracht omvat :

  5. culturele producties eigen aan de Vennootschap van het Paleis voor Schone Kunsten, die zich niet exclusief tot deze of gene Gemeenschap richten;

  6. coproducties op de in de vorige paragraaf bedoelde gebieden...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT