Décision judiciaire de Raad van State, 25 juillet 2006

Date de Résolution25 juillet 2006
JuridictionNietigverklaring
Nature Arrest

RAAD VAN STATE, AFDELING ADMINISTRATIE.

A R R E S T nr. 161.446 van 25 juli 2006 in de zaak A. 119.055/IX-3287.

In zake :

Freddy MAES, die woonplaats kiest bij advocaat J. PEETERS, kantoor houdende te LANDEN,

Brugstraat 17 tegen : de Belgische Staat, vertegenwoordigd door de minister van Binnenlandse Zaken, die woonplaats kiest bij de Federale politie Algemeen Commando DGP/DPS, gevestigd te BRUSSEL,

Fritz Toussaintstraat 47.

D E R A A D V A N S T A T E, IXe K A M E R,

Gezien het verzoekschrift dat Freddy MAES op 2 april 2002 heeft ingediend om de vernietiging te vorderen van de beslissing van 28 januari 2002, genomen door de directeur-generaal van de Algemene Directie van de Bestuurlijke Politie van de Federale Politie, waarbij hem de tuchtstraf van de blaam opgelegd wordt;

Gezien de regelmatig gewisselde memories van antwoord en van wederantwoord;

Gezien het verslag opgemaakt door adjunct-auditeur St. DE TAEYE;

Gelet op de beschikking van 24 november 2004 die de neerlegging ter griffie van het verslag en van het dossier gelast;

Gelet op de kennisgeving van het verslag aan partijen en gezien de regelmatig gewisselde laatste memories;Gelet op de beschikking van 5 mei 2006 waarbij de terechtzitting bepaald wordt op 12 juni 2006;

Gehoord het verslag van staatsraad A. VANDENDRIESSCHE;

Gehoord de opmerkingen van advocaat J. PEETERS, die verschijnt voor de verzoekende partij, en van adviseur E. VAN ROSSEM, die verschijnt voor de verwerende partij;

Gehoord het eensluidend advies van auditeur St. DE TAEYE;

Gelet op titel VI, hoofdstuk II, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973;

  1. Overwegende dat de gegevens van de zaak kunnen worden samengevat als volgt :

1.1.

Op 28 september 1973 wordt verzoeker opgenomen in de rijkswacht. Sedert 26 september 1986 is hij titularis van de graad van adjudant. Hij is sinds 12 september 1988 aangesteld als commandant van de rijkswachtbrigade Voeren.

1.2.

In 1998 en 1999 wordt, inzonderheid na de ontvangst van een klacht van 26 november 1998 van een rijkswachter van de brigade Voeren en rekening houdend met de wantoestanden die de interne onderzoeken over de werking van de brigade Voeren aan het licht gebracht hadden, op last van de procureur des Konings te Tongeren door de Enquêtedienst van het Comité P een opsporingsonderzoek gevoerd naar misdrijven die verschillende leden van de rijkswachtbrigade Voeren zouden gepleegd hebben. Die onderzoeken resulteren in een beslissing van de procureur des Konings -1 en 11 september 2000 gedagtekend- om de zaken strafrechtelijk zonder gevolg te laten wegens onvoldoende bewijzen of omdat het om toevallige feiten ging die hun oorzaak vonden in de specifieke omstandigheden waarin de dader zich bevond. Op 30 oktober 2000 wordt de verwerende partij de toelating gegeven om kennis te nemen van het geseponeerde strafdossier.1.3.

In september 2000 wordt verzoeker bij ordemaatregel overgeplaatst naar de rijkswachtbrigade RIEMST.

1.4.1.

Op 10 januari 2001 vestigt rijkswachter P. VANDERSTEEN, steller van de klacht van 26 november 1998 en inmiddels gepensioneerd, opnieuw de aandacht van de overheid op een aantal feiten die zich binnen de rijkswachtbrigade Voeren hebben voorgedaan en vraagt hij om "dringende interventie". De brief, gericht aan het kabinet van de minister van Binnenlandse Zaken en daar ingekomen op 17 januari 2001, maakt onder meer melding van het "ongeoorloofd optreden van adjudant Maes, brigade Voeren, i.v.m. het wapenregister". Aansluitend bij zijn vroegere klacht geeft hij nu een gelijklopende uitleg over de interesse van verzoeker in de aan- en verkoop van wapens bij personen die zich aanmelden om zich in regel te stellen met de vergunningsregeling, wijst hij erop dat hij van verschillende personen vernomen heeft dat "er iets onregelmatig verloopt betreffende het wapenregister", dat met name verzoeker geen wapenvergunningen aflevert maar dat hij als beheerder van het wapenregister toch weet waar de wapens zich bevinden en dat het hem opvalt dat verzoeker sinds zijn detachering naar Riemst nog steeds "in het bezit (is) van het wapenregister".

1.4.2.

Na onderzoek van de zaak, aangebracht in de klacht van 10 januari 2001, redigeert de Algemene Inspectie van de Federale politie en van de Lokale politie (hierna: de Algemene Inspectie) op 8 maart 2001 ten behoeve van de procureur des Konings te Tongeren een proces-verbaal waarin volgende tekortkomingen vastgesteld worden : "- vanaf 1993 tot heden zijn geen wapens meer geregistreerd in het Centraal Wapenregister, behalve één wapen dat door de politie VOEREN werd geregistreerd op 07-10-1993;

- diverse fouten in de nummergeving van de wapenvergunningen, bij sommige naderhand aangepast;

- vergunningen die niet gedagtekend en/of genaamtekend werden door de autoriteit en/of titularis;

- kenmerken van het wapen op de vergunning werden niet ingevuld;

- andere handtekening dan MAES, maar met zijn naamstempel op de vergunning;

- deel A van de vergunningsaanvraag, dat normaal bij de houder van de vergunning hoort te zijn, bevindt zich meermaals in de farde;

- het strookje (souche) van de vergunning ontbreekt;

- vergunningen ontbreken;

- fiscale zegels ontbreken op vergunningen;

- op de vergunning werd een verkeerd identificatienummer gebruikt voor de Brigade VOEREN, met name 73100 in plaats van 73109;

- er zijn geen gegevens aanwezig per dossier van aanvrager (medisch attest, inlichtingen gemeente, criteria goedkeuring, ...)."Intern binnen de politiediensten leiden deze vaststellingen tot een administratief verslag nr. EIO/2001/032 dat op 2 juli 2001 aan de directeur-generaal van de Algemene Directie van de Bestuurlijke Politie (hierna : DGA) ter kennis wordt gebracht.

1.5.

Op 16 juli 2001 geeft de directeur-generaal van DGA opdracht om een voorafgaand tuchtonderzoek uit te voeren. De voorafgaand onderzoeker plaatst zijn opdracht in het verlengde van de interne onderzoeken die in 1999 en 2000 waren gevoerd over de mistoestanden in de brigade Voeren en hij gaat ervan uit dat de tuchtprocedure begin 2001 geschorst was wegens de inwerkingtreding van de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst gestructureerd op twee niveaus (hierna: de WGP). In zijn verslag van 26 september 2001 aan de directeur-generaal DGA bespreekt hij dan de verschillende vergrijpen die tegen verzoeker ingebracht kunnen worden. Punt 4.12 handelt over "mogelijk onvoldoende professioneel optreden van commissaris van politie MAES inzake het bijhouden van het wapenregister" en daar wordt vermeld : "4.12.1 Datum van de feiten Wapenregister VOEREN is tot op heden niet in orde 4.12.2 Omschrijving van tenlastelegging CP MAES was als Bde Comd van VOEREN verantwoordelijk voor het bij- houden van het wapenregister. De algemene inspectie van de federale en de lokale politie hebben een onderzoek ingesteld naar de manier waarop het wapenregister van VOEREN werd bijgehouden. Volgende tekortkomingen werden vastgesteld. .

Vanaf `93 zijn de wapens niet meer geregistreerd in het centraal wapen- register. De gegevens van het wapenregister in VOEREN werden niet meer overgemaakt.

.

Verschillende vergunningen werden niet getekend door de houder en/of de Bde Comd en/of de overdrager. Verschillende keren tekent CP MAES met `P.O.' in plaats van de overdrager. (vb zie bijlage 6E, 6F, 6G, 6H, 6I).

.

Een vergunning voor het eigen wapen van CP MAES werd door hem zelf opgesteld (zie vb. bijlage 6J) en ondertekend.

.

Bij verschillende vergunningen is het strookje A, dat bestemd is voor de houder van het wapen, nog steeds aanwezig in het wapenregister (vb zie bijlage 6E en 6F).

.

Vergunning 00037, 00054, 00074, 00273 ontbreekt.

.

De strook van het soucheboekje dient in het wapenregister te zitten. Bij verschillende vergunningen ontbreekt deze strook (Vb zie bijlage 6K) .

Strook B dient eveneens bewaard te worden in het register. Bij verschillende vergunningen ontbreekt dit strookje (zie bijlage 6L) .

Het niet vermelden van de kenmerken van het wapen zoals aard, merk, type, serienr (zie bijlage 6I) .

Bij sommige vergunningen steekt een kladbriefje met `verkocht' erop.

Nergens zijn verdere verwijzingen aan wie het wapen verkocht is (Bijlage 6M)..

Andere vergunningen worden correct doorkruist met de vermelding `overleden', maar de verwijzing naar de nieuwe eigenaar en vergunning klopt niet (zie bijlage 6N en 6O) .

De vergunningen moeten voorzien zijn van takszegels. Er is bij nazicht echter op geen enkele vergunning een zegel te vinden.

.

Om een vergunning te verkrijgen moeten vragenlijsten ingevuld worden en theoretische en praktische proeven afgelegd worden. Hier is geen enkel van deze documenten terug te vinden in het wapenregister.

Art 123 WGP : De politieambtenaren dragen te allen tijde en in alle omstandigheden bij tot de bescherming van de medeburgers en tot de bijstand die deze mogen verwachten, (...) (...) Zij nemen de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden in acht en verbinden zich ertoe die te doen naleven.

4.12.3 Elementen ten laste en ten ontlaste . Zie verklaring bijlage 5 Pt 13

4.12.4 Besluit CP MAES verklaart dat de vele tekortkomingen in het wapenregister te wijten zijn aan het feit dat hij andere prioriteiten van het Dist opgelegd kreeg. Dit is mijn inziens echter geen reden om het bijhouden van het wapenregister naast zich neer te leggen. CP MAES verklaart tevens dat hij in de Bde VOEREN niet in het bezit was van enige onderrichtingen ter zake. Toch werden er Nota's vanuit het CBO overgemaakt aan de Bde VOERDEN m.b.t. het afleveren van machtigingen (zie bijlage 6P).

Indien CP MAES de procedure voor het bijhouden van het wapenregister niet kende kon hij ofwel raad vragen aan het hoger echelon (Dist of CBO/sectie wapens) of de desbetreffende wetteksten raadplegen.

Een verder tuchtonderzoek is aangewezen."

1.6.1.

Op 6 december 2001 stelt de directeur-generaal DGA een inleidend tuchtverslag op. Voor het relaas van de feiten stipt hij vooreerst aan dat een aantal van de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT