Besluit van de Vlaamse Regering tot erkenning van de beroepskwalificatie ijsbereider, de 3 mai 2013

Artikel 1. De beroepskwalificatie van ijsbereider, ingeschaald op niveau 4 van de Vlaamse kwalificatiestructuur, wordt erkend. De beschrijving, opgenomen in bijlage 1, die bij dit besluit is gevoegd, omvat de definitie en de bijbehorende competenties.

Art. 2. De Vlaamse minister, bevoegd voor het Onderwijs, en de Vlaamse minister bevoegd voor het Tewerkstellingsbeleid zijn, ieder wat hem of haar betreft, belast met de uitvoering van dit besluit.

Brussel, 3 mei 2013.

De minister-president van de Vlaamse Regering,

K. PEETERS

De Vlaamse minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel,

P. SMET

De Vlaamse minister van Financiën, Begroting, Werk, Ruimtelijke Ordening en Sport,

Ph. MUYTERS

BIJLAGE.

Art. N. Bijlage 1. - Beschrijving beroepskwalificatie van ijsbereider (m/v) (BK0022) als vermeld in artikel 1

  1. GLOBAAL

    1. Titel

      Ijsbereider (m/v)

    2. Definitie

      Bereidt ijsproducten teneinde deze te verwerken, verpakken, verkopen en/of serveren.

    3. Niveau

      4

    4. Jaartal

      2013

  2. COMPETENTIES

    2.1 Opsomming competenties

    BASISACTIVITEITEN

    Bereidt geturbineerd en niet-geturbineerd ijs, beslagen, decoraties,... (Id 17437/14944) :

    - Zet het benodigde materiaal/materieel klaar

    - Controleert de versheid en de kwaliteit van producten en grondstoffen

    - Weegt grondstoffen af

    - Bepaalt de temperatuur en de hoeveelheid van de samen te voegen grondstoffen

    - Berekent de kwantiteit

    - Zet meeteenheden om

    - Maakt de compositie en/of het beslag, decoraties aan de hand van een recept

    - Turbineert en/of koelt een compositie tot ijs, maakt beslag manueel of machinaal

    - Past verschillende meng- en/of klopmethodes toe

    - Bereidt decoraties (ijsnougat, amandelwerk, suikerwerk, chocolade,...)

    - Voegt met behulp van smaakpurees/ natuurlijke aroma's smaak en kleur toe aan de producten

    - Neemt stalen van rauwe melk

    - Respecteert de regelgeving van hygiëne en voedselveiligheid

    Verwerkt ijs, beslagen, decoraties en degen zonder gist (Id 14944/16721/18890) :

    - Bepaalt de benodigde hoeveelheid per stuk/ per gewicht/per volume

    - Past spuit-, snij-, rol- of uitsteektechnieken toe

    - Plaatst het ijs en/of beslag op platen of in vormen/potten

    - Kan verschillende types ijsturbines gebruiken

    - Koelt het halffabricaat [1] af of vriest het in

    - Bereidt halffabricaten, vullingen, crèmes, mousses, bavarois, boterroom, garneringen, purees, fruitmixen, degen zonder gist,...

    - Voegt met behulp van fruitpurees/natuurlijke aroma's smaak en kleur toe aan de producten

    - Ontvormt, decoreert, modelleert en snijdt producten volgens vooropgestelde recepten en kwaliteitseisen

    - Respecteert de regelgeving van hygiëne en voedselveiligheid

    - Past, indien nodig, recepten/bereidingswijze aan voor het voorkomen van bereidingsfouten

    - Werkt met verschillende types ijsturbines, pasteurisators, homogenisators, refractometer, bauméweger

    Bakt degen zonder gist, beslagen en decoraties (Id 23708) :

    - Stelt de oven in (tijd, temperatuur,...) en bakt de producten af

    - Controleert het bakproces en het uitzicht van de producten visueel

    - Ontvormt de producten en plaatst ze op roosters in rekken

    - Maakt halffabricaten en werkt ze verder af tot een eindproduct

    - Werkt decoraties af

    - Respecteert de regelgeving van hygiëne en voedselveiligheid

    Werkt ijsproducten af (Id 6530) :

    - Ontvormt de ijsproducten

    - Past snijtechnieken toe

    - Glaceert, garneert, maskeert [2], modelleert, overgiet volgens de verschillende afwerkingstechnieken

    - Houdt zich aan de recepten en kwaliteitseisen

    - Stelt ijsproducten samen en decoreert

    - Respecteert de regelgeving van hygiëne en voedselveiligheid

    Bewaart en verpakt ijsproducten (co 00034) :

    - Verpakt producten met de hand of met een verpakkingsmachine

    - Stemt de verpakking af op het product

    - Houdt de bewaartemperatuur op peil

    - Respecteert de regelgeving van hygiëne en voedselveiligheid

    Houdt de werkomgeving netjes en hygiënisch (Id 16246) :

    - Gebruikt schoonmaakmaterieel en -middelen

    - Ruimt de werkplek en het materieel systematisch op

    - Reinigt en desinfecteert het materieel volgens de richtlijnen

    - Controleert de staat van het materieel

    - Draagt werkkledij volgens de hygiënische richtlijnen

    - Wast en ontsmet de handen volgens de hygiënische richtlijnen

    - Sorteert afval volgens de richtlijnen

    Plant de productie (Id 18086) :

    - Schat de vraag van de klanten in

    - Stelt een assortiment samen volgens de verwachte verkoop en het seizoen

    - Stelt recepten samen

    - Bereidt de productie voor

    - Plant het dagelijkse werk rekening houdend met externe factoren

    - Stelt een werkschema op

    Stalt ijsproducten in te etalage of op de toonbank uit, verwerkt en maakt verkoopsklaar (Id 18788) :

    - Past afwerkings- en garneringstechnieken toe om de producten verkoopsklaar te maken

    - Zorgt voor een evenwichtige schikking van producten in de verkoopruimte rekening houdend met het FEFO (First Expired, First Out) en FIFO (First In, First Out)-principe

    - Brengt etiketten met de wettelijk verplichte informatie aan

    - Verwijdert producten die niet meer aan de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT