[Koninklijk besluit betreffende de burgerlijke aansprakelijkheid van en de rechtshulp aan militairen en de vergoeding van de door hen opgelopen schade].

HOOFDSTUK I. - Algemene bepaling.

Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder :

  1. de wet : de wet van 20 mei 1994 inzake de rechtstoestanden (van het personeel van Defensi);

  2. bevoegde overheid : de Minister van Landsverdediging;

    ..3° toegewezen advocaat : de advocaat toegewezen door de bevoegde overheid aan de militair die om rechtshulp verzoekt;

  3. zelf gekozen advocaat : de advocaat die door de militair die om rechtshulp verzoekt wordt voorgesteld, onder voorbehoud van het bepaalde in artikel 4, § 4.

    HOOFDSTUK II. - Het aanbod tot dading.

    Art. 2. Het aanbod tot dading bedoeld in de artikelen 93, § 1, en 96, § 4, tweede lid, van de wet gaat uit van de bevoegde overheid.

    Na de militair of ex-militair gehoord te hebben, bezorgt de bevoegde overheid hem het aanbod tot dading, hetzij bij een ter post aangetekende brief, hetzij door afgifte ervan tegen ontvangstbewijs.

    HOOFDSTUK III. - De rechtshulp.

    Art. 3. De militair of de ex-militair die zich in de omstandigheden bevindt bedoeld in artikel 96, § 1, van de wet en die om rechtshulp verzoekt, heeft de keuze tussen een toegewezen en een zelf gekozen advocaat.

    In iedere beslissing tot toekenning van rechtshulp van een zelf gekozen advocaat wordt de verzoeker gewezen op (de bepalingen van artikel 4, § 4).

    Art. 4. § 1. De in artikel 96, § 1, eerste lid, van de wet bedoelde persoon die rechtshulp wenst, dient hiertoe zo spoedig mogelijk na de kennisneming van de tegen hem gerichte vordering, een schriftelijke aanvraag in bij de bevoegde overheid. In spoedeisende gevallen kan de aanvraag evenwel via een ander communicatiemiddel geschieden, mits ze naderhand schriftelijk bevestigd wordt.

    Deze aanvraag bevat :

  4. de vermelding van de datum;

  5. de identiteit, en in voorkomend geval de graad en de gewone plaats van tewerkstelling van verzoeker;

  6. een omstandige beschrijving van de zaak;

  7. een afschrift van de dagvaarding of van de akte van rechtsingang;

  8. de identiteit en de woonplaats van de eventuele getuigen;

  9. de identiteit, de woonplaats en het telefoonnummer van de zelf gekozen advocaat;

  10. een verklaring van de verzoeker dat hij ten voordele van de Staat afstand doet van de sommen die hem eventueel door de rechter zullen worden toegekend als invorderbare kosten, krachtens artikel 1022 van het Gerechtelijk Wetboek.

    Indien de militair in de onmogelijkheid verkeert om deze aanvraag zelf in te dienen, kan ze door een andere persoon worden ingediend.

    In dat geval worden in de aanvraag eveneens de identiteit en hoedanigheid van die persoon, alsmede de reden van de indeplaatsstelling vermeld.

    Bij ontvangst van de aanvraag deelt de bevoegde overheid aan verzoeker schriftelijk mee of de rechtshulp al dan niet wordt toegekend, met opgave van de redenen van de weigering, en stelt ze hem eventueel in kennis van de identiteit, de woonplaats en het telefoonnummer van de toegewezen advokaat. In spoedeisende gevallen kan deze kennisgeving...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT