Ministeriële omzendbrief PLP 47 betreffende de onderrichtingen voor het opstellen van de politiebegroting voor 2011 ten behoeve van de politiezones, de 23 décembre 2010

Artikel M. INLEIDING

Naar analogie met vorig jaar kunnen lezers die vooral geïnteresseerd zijn in de nieuwe richtlijnen terecht op de website van de Algemene Directie Veiligheid en Preventie; www.besafe.be; met link vanaf www.infozone.be. De nieuwe passages zullen hier worden weergegeven in een blauwe kleur, zodat de wijzigingen ten opzichte van vorig jaar direct zichtbaar zijn.

Conform de werking van de nieuwe loonmotor wordt er naar gestreefd om de registratie van personeelsuitgaven zoveel mogelijk automatisch te laten lopen, zodat cijfers vanuit de loonmotor kunnen gegenereerd worden in de begrotingsmodule (SSGPI) en in de zonale boekhouding. Dit moet toelaten eenvormiger en transparanter te boeken, zonder beroep te moeten doen op extra mankracht. Uit de infosessies die werden gegeven in juni van dit jaar, in elke provincie, is gebleken dat er zich nog problemen hierbij voordoen. Deze problemen werden reeds ten dele opgelost. De overige zullen volgen.

De concrete cijfers m.b.t. de federale dotaties 2011 worden als bijlage 5 toegevoegd aan deze omzendbrief. Ze zijn ook te consulteren op de website van de Algemene Directie Veiligheid en Preventie. Deze cijfers worden meegedeeld in afwachting van de publicatie van de koninklijke besluiten houdende de toekenning van de federale toelagen en zijn dus nog onder voorbehoud

Bijlage 6

In de bijlage van omzendbrief PLP 46 (BS. 21.08.2009) werden de bedragen opgenomen m.b.t. de basisdotatie voor het jaar 2010. Deze bedragen werden meegedeeld onder voorbehoud tot ze werden bevestigd bij koninklijk besluit.

De recente financiële crisis heeft er voor gezorgd dat de reële cijfers van de gezondheidsindex lager liggen dan deze die werden vooropgesteld voor de berekening van de basisdotatie 2009. Dit had voor gevolg dat de bedragen m.b.t. de basisdotatie 2009 die effectief werden uitgekeerd aan de zones te hoog waren. Er dient dus - en dit is voor het eerst - een correctie van de index naar beneden toe te gebeuren, dit in tegenstelling tot de voorgaande jaren waar de indexcorrectie steeds aanleiding gaf tot een bijkomende uitkering. Tijdens het begrotingsconclaaf werd beslist om de bedragen n.a.v. de correcties van de basisdotatie 2009, in mindering te brengen van het bedrag berekend voor 2010, zoals meegedeeld in de bijlagen van PLP 46.

Het principe wil dat, in afwachting van de publicatie van de desbetreffende Koninklijke besluiten, de uitbetalingen aan de zones worden berekend op basis van 1/12de van de basisdotatie van het voorgaande jaar, zoals vastgesteld bij koninklijk besluit. De initiële bedragen van de basisdotatie 2010 - zonder de correctie van de indexering - waren reeds lager dan deze van de basisdotatie 2009. Om te anticiperen op dit verschil werden de betalingen op basis van de twaalfden van de basisdotatie 2009 verminderd tot 98 % van het normaal te betalen bedrag en dit tot oktober 2010. Voor wat betreft de correctie van de indexering, zoals hierboven beschreven, deze werd toegepast op de laatste betaling (november).

Inzake de federale bijkomende dotatie werden de bedragen voor 2010 in overeenstemming gebracht met de rechtspraak van de Raad van State (arresten 198.868, 198.867, 198.868 van 14 december 2009 en 196.373 van 24 september 2009) waarbij de Raad van State heeft geoordeeld dat het gelijkheidsbeginsel werd geschonden, door de beperking voor twee van de zes weerhouden parameters, van de bijkomende toelage voor de zones die geen dossier hadden ingediend in het kader van de zogenaamde aanvaardbare meerkost.

Nieuw : tenslotte is er ook nog de federale dotatie voor het jaar 2010 om het aanwervingsbeleid in politiezones te stimuleren. De bedragen van deze dotatie werden opgenomen in bijlage 6. Voor de functioneel-economische code : zie bijlage 2. Het ARPC zal - om een artikelnummer voor deze nieuwe dotatie in te voegen - worden aangepast.

Terminologie :

- WGP : wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus;

- ARPC : Koninklijk besluit van 5 juli 2010 tot aanpassing van het Koninklijk besluit van 5 september 2001 houdende het Algemeen Reglement op de boekhouding van de Lokale Politie;

- NGW : Nieuwe Gemeentewet van 24 juni 1988;

- RA Opheffing : gemeenteraad in de ééngemeentezones - politieraad in de meergemeentezones;

- COLLEGE : college van burgemeester en schepenen in de ééngemeentezones - politiecollege in de meergemeentezones;

- DIENSTJAAR N : het jaar waarop de begroting slaat;

- DIENSTJAAR N-1 : het jaar voorafgaand;

  1. ONDERRICHTINGEN VAN ALGEMENE AARD

    1.1. SPECIFIEK TOEZICHT EN GOEDKEURINGSTOEZICHT

    1.1.1. SPECIFIEK TOEZICHT OP DE BEGROTING en begrotingswijzigingen en op de financiële bijdrage van de gemeenten tot de meergemeentezone

    Voor een overzicht in verband met de toezichtprocedures en de desbetreffende termijnen verwijs ik naar mijn omzendbrief PLP 12 van 8 oktober 2001. Het specifiek toezicht op de begroting en begrotingswijzigingen en op de financiële bijdrage van de gemeenten tot de meergemeentezone wordt geregeld in de artikelen 71 tot en met 76 van de WGP.

    1.1.1.1. GOEDKEURINGSTOEZICHT OP DE BEGROTING EN DE BEGROTINGSWIJZIGINGEN

    Krachtens artikel 66 van de WGP kan de goedkeuring slechts worden geweigerd omwille van de schending van de bepalingen vervat in de WGP of genomen krachtens de WGP.

    De gouverneur als commissaris van de federale regering is in eerste aanleg de bevoegde instantie om de begroting te toetsen aan de door de federale overheid uitgevaardigde normen.

    Krachtens artikel 71 van de WGP dienen de besluiten van de raad betreffende de begroting en de begrotingswijzigingen binnen de twintig dagen voor goedkeuring naar de gouverneur te worden verstuurd.

    Krachtens artikel 72 van de WGP spreekt de gouverneur zich uit over de goedkeuring binnen een termijn die wordt berekend door de termijn die is vastgesteld voor het toezicht op de begroting van de gemeenten van de zone te verminderen met vijf dagen.

    Indien de raad ontvangsten of verplichte uitgaven, die krachtens de WGP dienen te worden voorzien, geheel of gedeeltelijk weigert op de begroting te brengen, schrijft de gouverneur de vereiste bedragen ambtshalve in.

    Indien de raad ontvangsten voorziet die krachtens de wet geheel of gedeeltelijk niet aan de zone toekomen gaat de gouverneur naargelang het geval over tot de schrapping van het bedrag of tot de ambtshalve inschrijving van het juiste bedrag.

    In het geval van een meergemeentezone wijzigt de gouverneur gelijktijdig met de ambtshalve inschrijving of schrapping het bedrag van de financiële bijdrage van elke gemeente die deel uitmaakt van de betrokken meergemeentezone.

    De gouverneur brengt zijn besluit ter kennis van de gemeente of de overheid van de meergemeentezone uiterlijk de laatste dag van de voormelde goedkeuringstermijn. Wanneer die termijn is verstreken, wordt de gouverneur geacht zijn goedkeuring aan de begroting te hebben verleend.

    Het besluit van de gouverneur wordt aan de raad meegedeeld tijdens zijn eerstvolgende vergadering.

    De artikelen 73 en 74 van de WGP regelen het beroep bij de minister van Binnenlandse Zaken tegen de niet-goedkeuring of tegen de ambtshalve aanpassing van een begrotingsbeslissing door de gouverneur.

    Krachtens artikel 73 van de WGP kan de raad bij de minister van Binnenlandse Zaken hoger beroep instellen tegen het besluit van de gouverneur houdende niet-goedkeuring of ambtshalve aanpassing van de politiebegroting binnen een termijn van veertig dagen die ingaat op de dag na het versturen door de gouverneur van zijn besluit naar de gemeenteoverheid of de overheid van de lokale politie.

    Krachtens artikel 74 van de WGP spreekt de minister van Binnenlandse Zaken zich uit over het ingesteld beroep binnen een termijn van veertig dagen die ingaat op de dag na het inkomen ervan. Hij verstuurt zijn besluit uiterlijk de laatste dag van deze termijn naar de gouverneur en naar de raad. Wanneer die termijn is verstreken, is het beroep ingewilligd.

    Het besluit van de minister wordt aan de raad meegedeeld tijdens zijn eerstvolgende vergadering.

    Krachtens artikel 75 zijn de begrotingswijzigingen eveneens onderworpen aan het goedkeuringstoezicht zoals hierboven beschreven.

    De termijn wordt berekend door de termijn die vastgesteld is voor het toezicht op de begrotingswijzigingen van de gemeenten van de zone, te verminderen met vijf dagen.

    Alle door de toezichthoudende overheid getroffen beslissingen in verband met de begroting en de begrotingswijzigingen worden door het college aan de raad meegedeeld (artikelen 7 en 14 van het ARPC).

    1.1.1.2. GOEDKEURINGSTOEZICHT IN MEERGEMEENTEZONE OP DE BESLUITEN VAN DE GEMEENTERAAD HOUDENDE STEMMING VAN DE FINANCIELE BIJDRAGE TOT DE MEERGEMEENTEZONE EN DE ERIN AANGEBRACHTE WIJZIGINGEN

    Krachtens artikel 40 van de WGP komt de begroting van een meergemeentezone ten laste van de verschillende gemeenten van de zone en de Federale Staat. Wanneer de meergemeentezone niet over voldoende middelen beschikt om de uitgaven te dekken die voortkomen uit de vervulling van haar opdracht, wordt het verschil gedragen door de gemeenten die er deel van uitmaken.

    Elke gemeenteraad van de zone stemt de toelage die aan het lokaal politiekorps moet worden toegekend en die aan de politiezone wordt gestort. De toelage wordt in de uitgaven van elke gemeentebegroting ingeschreven. De toelage vermeld in het besluit van de gemeenteraad, de toelage ingeschreven in de uitgaven van de gemeentebegroting en de toelage ingeschreven in de ontvangsten van de politiebegroting, dienen overeen te stemmen.

    Krachtens artikel 71 van de WGP worden de gemeenteraadsbesluiten betreffende de bijdrage aan de politiezone en de gemeenteraadsbesluiten betreffende de wijzigingen van de toelage voor goedkeuring naar de gouverneur gestuurd.

    Krachtens artikel 76 van de WGP spreekt de gouverneur zich uit binnen een termijn van vijfentwintig dagen die ingaat op de dag na het inkomen van deze beslissing bij de gouverneur.

    Krachtens artikel 72 van de WGP...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT