Verzoekschrift tot bescherming van de beroepstitel van conservator-restaurateur van kunstvoorwerpen en cultureel erfgoed Het betreft de bekendmaking van het verzoekschrift tot bescherming van de beroe

Verzoekschrift tot bescherming van de beroepstitel van conservator-restaurateur van kunstvoorwerpen en cultureel erfgoed

Het betreft de bekendmaking van het verzoekschrift tot bescherming van de beroepstitel van conservator-restaurateur van kunstvoorwerpen en cultureel erfgoed, overeenkomstig artikel 4, 2, van de kaderwet van 24 september 2006 betreffende het voeren van de beroepstitel van een dienstverlenend intellectueel beroep en het voeren van de beroepstitel van een ambachtelijk beroep.

De aanvragers zijn :

De Beroepsverening voor Conservators-Restaurateurs van Kunstvoorwerpen ,

De Union Nationale des Professions Librales et Intellectuelles de Belgique ,

en de Federatie voor Vrije en Intellectuele Beroepen .

Verzoekschrift tot reglementering van de beroepstitel

van conservator-restaurateur van kunstvoorwerpen

en cultureel erfgoed

Op basis van de kaderwet van 24 september 2006 betreffende het voeren van de beroepstitel van een dienstverlenend intellectueel beroep.

(Belgisch Staatsblad 16 november 2006)

  1. HOEDANIGHEID - Hoofdstuk II Art. 3 van de kaderwet van 24 september 2006.

    1.1. De belanghebbende beroepsfederatie :

    Beroepsverening voor Conservators-Restaurateurs van Kunstvoorwerpen VZW

    Association Professionelle de Conservateurs-Restaurateurs d'oeuvres d'art ASBL

    Afgekort : BRK-APROA, ASBL/VZW identificatienummer : 681491 verschenen in het Belgisch Staatsblad van 9 mei 1991

    Maatschappelijke zetel / sige social : Leuvensesteenweg 12, 1970 Wezembeek-Oppem

    1.2. Voorstelling van de beroepsvereniging

    De vereniging BRK-APROA werd opgericht als VZW op 9 mei 1991.

    Haar maatschappelijk doel beoogt, onder andere, het verenigen van beroepsmensen die actief zijn in het domein van de conservatie-restauratie, het ijveren voor de erkenning van het beroep, het opstellen van ethische en deontologische voorschriften en het toezien op het respecteren ervan.

    BRK-APROA is stichtend lid van de Europese vereniging E.C.C.O. (European Confederation of Conservator-Restorators' Organizations VZW).

    De internationale vereniging E.C.C.O. werd opgericht in 1991. Ze verenigt de nationale beroepsverenigingen van Conservators-Restaurateurs van de landen van de Europese Unie op basis van de Definitie van het beroep en de Ethische code, opgesteld in 1993 en gepubliceerd in het officile document : E.C.C.O. Professional Guidelines .

    In haar hoedanigheid als lid van E.C.C.O. is BRK-APROA lid van CEPLIS (Conseil Europen des Professions Librales)

    BRK-APROA werd erkend door het Ministerie van Middenstand op 12 april 1995.

    Ze wordt vertegenwoordigd in de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de Kleine en Middelgrote Ondernemingen in de Commissie sector 14.

    De belanghebbende beroepsfederatie geniet van de formele steun van de nationale interprofessionele federaties die representatief zijn voor vrije en intellectuele beroepen :

    - UNPLIB : Union nationale des professions librales et intellectuelles de Belgique,

    avenue Adolphe Lacombl 29, 1030 Bruxelles.

    - FVIB : Federatie voor Vrije en Intellectuele Beroepen,

    Spastraat 8, 1000 Brussel.

    1.3. Aanvraag

    De kaderwet van 24 september 2006 betreffende het voeren van de beroepstitel van een dienstverlenend intellectueel beroep en het voeren van de beroepstitel van een ambachtelijk beroep (K.B. 16 november 2006) biedt de belanghebbende beroepsfederatie de mogelijkheid om de bescherming van de beroepstitel aan te vragen.

    De belanghebbende beroepsfederatie wendt zich tot de Minister met de aanvraag tot bescherming van de volgende beroepstitel :

    Conservator-Restaurateur van kunstvoorwerpen en cultureel erfgoed

    Conservateur-Restaurateur d'oeuvres d'art et de biens culturels

    Konservatoren-Restauratoren von Kunstwerken und Kulturerbe

  2. TITEL - Hoofdstuk II Art. 4 van de kaderwet van 24 september 2006.

    De aanvragers stipuleren, overeenkomstig de kaderwet van 24 september 2006, dat niemand een gereglementeerde beroepstitel of een titel die tot verwarring met de gereglementeerde beroepstitel kan leiden, mag voeren en aldus clinten de indruk geeft dat hij/zij het beroep van Conservator-Restaurateur van kunstwerken en cultureel erfgoed uitoefent tenzij hij/zij voldoet aan elk van volgende voorwaarden :

    - de kandidaat is drager van n van de in deze aanvraag vermelde diploma's;

    - de kandidaat is ingeschreven op de lijst die bedoeld wordt in artikel 3 van de wet van 13 juli 2006;

    - de kandidaat respecteert de deontologische voorschriften waarin het reglementeringsbesluit van de titel voorziet.

    De inschrijving van een persoon die het beroep uitoefent, vermeld op voornoemde lijst, is alleen mogelijk nadat voldaan werd aan het jaarlijks, niet terugbetaalbaar inschrijvingsrecht.

    Gezien de rol en de competenties van de Conservator-Restaurateur van kunstwerken en cultureel erfgoed, werd dit verzoekschrift opgesteld op de juridische basis van de intellectuele dienstverlenende beroepen (titel II van de kaderwet).

    2.1. Definitie van het beroep

    De Conservator-Restaurateur is een professioneel die de opleiding, de kennis, de bekwaamheden, de ervaring en het begripsvermogen bezit om te kunnen optreden met de bedoeling om het cultureel erfgoed voor de toekomst te bewaren en dit volgens de overwegingen zoals hierna omschreven.

    De belangrijkste opdracht van de Conservator-Restaurateur is het bewaren van het cultureel erfgoed voor de huidige en toekomstige generaties. De Conservator-Restaurateur draagt bij tot het begrijpen van het cultureel erfgoed met respect voor zijn esthetische en historische betekenis en zijn fysische integriteit.

    De Conservator-Restaurateur staat in voor het onderzoek en de diagnose, voor de conservatie- en restauratiebehandelingen en voor de documentatie van zijn ingrepen.

    Dit onderdeel van de definitie van het beroep, opgesteld door E.C.C.O. wijst op de intellectuele draagwijdte van het uitoefenen van het beroep conservatie-restauratie. Dit wordt nog benadrukt door de ethische of deontologische codes van alle nationale en internationale beroepsverenigingen.

    Zoals duidelijk gesteld in de definitie van dienstverlenend intellectueel beroep, handelt de conservator-restaurateur zowel in het belang van de opdrachtgever als van de gemeenschap. Hij beschikt hiervoor over de nodige zelfstandigheid om zijn beroep uit te oefenen en om de verantwoordelijkheid op te nemen van zijn beroepsuitoefening.

    2.2. Draagwijdte en betekenis van de termen van de titel

    2.2.1. Conservator-restaurateur

    De term restaurateur is in gebruik sinds de 18e eeuw. De term conservatie waarbij het respect voor het origineel object leidde tot minimale interventies werd hieraan toegevoegd, omdat restauratie nog teveel vernieuwing opriep, hetgeen sinds de 19e eeuw niet meer aanvaard werd.

    Deze twee aspecten vormen thans de twee benaderingen van fysische interventies op kunstwerken en cultureel erfgoed. De kennis en gevoeligheid van de conservator-restaurateur laten hem toe een keuze te maken voor ofwel n ofwel beide interventiemogelijkheden.

    Wat de draagwijdte is van de ingrepen van de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT