Décision judiciaire de Raad van State, 14 mars 2012

Date de Résolution14 mars 2012
JuridictionNietigverklaring
Nature Arrest

RAAD VAN STATE, AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

Xe KAMER

A R R E S T

nr. 218.458 van 14 maart 2012 in de zaak A. 192.946/X-14.222.

In zake : de v.z.w. MILIEUFRONT OMER WATTEZ bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Gwijde Vermeire kantoor houdend te 9000 GENT Voskenslaan 301 bij wie woonplaats wordt gekozen

tegen :

  1. het VLAAMSE GEWEST, vertegenwoordigd door de Vlaamse regering bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Veerle Tollenaere kantoor houdend te 9000 GENT Koning Albertlaan 128 bij wie woonplaats wordt gekozen

  2. de provincie OOST-VLAANDEREN

    -------------------------------------------------------------------------------------------------- I. Voorwerp van het beroep

    1. Het beroep, ingesteld op 2 juni 2009, strekt tot de nietigverklaring van: 1. het besluit van 20 maart 2009 van de Vlaamse minister van Financiën en Begroting en Ruimtelijke Ordening houdende goedkeuring van het provinciaal ruimtelijke uitvoeringsplan “Afbakening kleinstedelijk gebied Oudenaarde”, “in het bijzonder het deelplan afbakeningslijn en het deelplan Coupure te Oudenaarde”, bij uittreksel bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad van 3 april 2009; en

  3. het besluit van 18 december 2008 van de provincieraad van Oost-Vlaanderen houdende de definitieve vaststelling van het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan “Afbakening kleinstedelijk gebied Oudenaarde” en bijhorende

    X-14.222-1/14

    “deelrup’s afbakeningslijn, Bruwaan-west, Diepenbeek, Bruwaan-noord en Coupure”.

    II. Verloop van de rechtspleging

    2. De tweede verwerende partij heeft een memorie van antwoord ingediend en de verzoekende partij heeft een memorie van wederantwoord ingediend.

    Eerste auditeur Ann Eylenbosch heeft een verslag opgesteld.

    De verzoekende partij heeft een laatste memorie ingediend. De verwerende partijen hebben een verzoek tot voortzetting van het geding en een laatste memorie ingediend.

    De partijen zijn opgeroepen voor de terechtzitting, die heeft plaatsgevonden op 20 januari 2012.

    Staatsraad Pierre Lefranc heeft verslag uitgebracht.

    Advocaat Gwijde Vermeire, die verschijnt voor de verzoekende partij, advocaat Olivier Coopman, die loco advocaat Veerle Tollenaere verschijnt voor de eerste verwerende partij, en Kaat Van Keymeulen, juriste, die verschijnt voor de tweede verwerende partij, zijn gehoord.

    Eerste auditeur Ann Eylenbosch heeft een met dit arrest eensluidend advies gegeven.

    Er is toepassing gemaakt van de bepalingen op het gebruik der talen, vervat in titel VI, hoofdstuk II, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973.

    X-14.222-2/14

    III. Feiten

  4. De deputatie van de provincieraad van Oost-Vlaanderen beslist op 18 december 2003 tot het opmaken van een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (hierna: PRUP) “Afbakening kleinstedelijk gebied Oudenaarde”.

    De plenaire vergadering vindt plaats op 18 december 2007.

  5. Op 12 maart 2008 stelt de provincieraad van Oost-Vlaanderen het ontwerp PRUP “Afbakening kleinstedelijk gebied Oudenaarde” voorlopig vast.

    Het ontwerp PRUP bestaat uit vijf deelplannen, met name “Afbakeningslijn”, “Bruwaan West”, “Diepenbeek”, “Bruwaan Noord” en “Coupure”.

  6. Ter gelegenheid van het openbaar onderzoek, gehouden van 18 april 2008 tot en met 16 juni 2008, dient de verzoekende partij een bezwaarschrift in.

  7. De Provinciale Commissie voor Ruimtelijke Ordening (hierna: de Procoro) brengt op 9 oktober 2008 advies uit.

  8. Bij het tweede bestreden besluit van 18 december 2008 stelt de provincieraad van Oost-Vlaanderen het ontwerp PRUP “Afbakening kleinstedelijk gebied Oudenaarde en bijhorende deelrup’s afbakeningslijn, Bruwaan-west, Diepenbeek, Bruwaan-noord en Coupure” definitief vast.

    Het gebied bestreken door het deelplan Coupure is identiek aan het gebied bestreken door het inmiddels door de Raad van State bij arrest nr. 187.224 van 21 oktober 2008 vernietigde bijzonder plan van aanleg (hierna: BPA) “Coupure” van de stad Oudenaarde. Het gebied was tevens het voorwerp van een gewestplanwijziging bij besluit van 29 oktober 1999 van de Vlaamse regering, waarbij de bestemming “gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen” en “recreatiegebied” werd gewijzigd naar “regionaal bedrijventerrein met openbaar karakter”.

    X-14.222-3/14

    8. Bij het eerste bestreden besluit van 20 maart 2009 van de Vlaamse minister van Financiën en Begroting en Ruimtelijke Ordening wordt het PRUP “Afbakening kleinstedelijk gebied” te Oudenaarde bestaande uit een bestemmingsplan met bijhorende stedenbouwkundige voorschriften en een weergave van de bestaande en juridische toestand goedgekeurd.

    Dit besluit wordt bij uittreksel bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad van 3 april 2009.

    IV. De regelmatigheid van de rechtspleging

    9. De memorie van antwoord van de eerste verwerende partij werd laattijdig ingediend. Ze dient overeenkomstig artikel 21, vijfde lid van de gecoördineerde wetten op de Raad van State uit de debatten te worden geweerd.

    V. Ontvankelijkheid van het beroep

  9. Hoewel de verzoekende partij in haar verzoekschrift melding maakt van de verschillende deelplannen begrepen binnen de afbakening van het betrokken PRUP, hebben de in het verzoekschrift uiteengezette middelen enkel betrekking op het deelplan “Coupure” en ontbreekt iedere nadere uitwerking ten aanzien van de andere deelplannen.

    Uit de gegevens van het dossier blijkt dat het PRUP is opgedeeld in vijf deelplannen en dat de afbakeningslijn (eerste deelplan) mede is bepaald door onder meer de uitwerking van de deelstructuren bedrijvigheid waardoor de grens van het kleinstedelijk gebied mede is gevormd door het bedrijventerrein Coupure.

    In die omstandigheden moet worden vastgesteld dat een partiële vernietiging, beperkt tot het deelplan “Coupure” en het deelplan...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT